Çeyrek altının dünü bugünü

Cumartesi



Günümüzde altın denildiğinde en sık akla gelen altın birimi çeyrek altındır. Bu durumun temel sebebi gramajı kolay alınıp satılabilen yapısı ve halk arasında sıklıkla kullanılmasına neden olduğu oldukça açıktır.

Güncel altın fiyatlarına ulaşmak istediğinizde sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Web sitemizde çeyrek altın ile yarım altın ile ve tam altın ile ilgili her türlü fiyat ve istatistiki bilgiyi de oldukça rahat bir şekilde bulacaksınız. Yaşadığımız zaman içerisinde özellikle petrol fiyatlarında meydana gelen inanılmaz artışın ardından gözler altın fiyatlarına çevrilmiş durumda fakat oldukça uzun bir süre altın fiyatlarının bu denli artması pek gündemde olan bir olay olmadığından dolayı yatırımcılar da oldukça şaşkın durumdadır.

Peki altının bu şekilde bir artış göstermesinin temel nedeni ne olabilir?

Öncelikle altının petrol fiyatlarına oranlı olması rakamsal bazda böylesine uçuk rakamların oluşmasının temel nedeni olarak görülmektedir. Bu durumu birkaç ana başlıkta incelemek mümkün olmaktadır.

-Öncelikle Ortadoğu’da yaşanan gergin günlerin petrol fiyatlarına etkisi doğrudan altın fiyatlarının ons bazında yükselmesine neden olmaktadır. Bu durum uzun bir süredir bu şekilde devam etmesine karşın daha öncede Amerika birleşik devletlerinin Irak’ı işgali sırasında da böyle bir artış gündeme gelmiştir. Fakat o dönemde bazı olaylar daha değişik yorumlandığından dolayı bu artışın kolaylıkla üzerinin örtülmesi kolay olmuştur. Ama günümüzde bu durum o kadar kolay olmamaktadır. Bu sebepten dolayı yapılması gerekenler biraz daha farklı bir şekilde yorumlanmaktadır.

-Küresel bir kriz olacağını tahmin eden Ortadoğu ülkeleri daha önceden bu olayı sezerek yüksek miktarda altın depoladıklarından dolayı piyasalarda bulunan altın miktarı ciddi anlamda azalmıştır. Bu azalma normal zamanda bile gerçekleşse altın fiyatlarında düşüş olması gündeme gelirken, günümüzde bu denli bir düşüşün olması pek çok şeyin sekteye uğramasına sebep olmuştur. Bu konuda yapılması gereken bir şey bulunmamaktadır.

Özellikle altın fiyatlarında bu denli artış yaşanmasının ardından altının dünü ve bugünü üzerine ciddi araştırmalar yapılmasını gündeme getirmiştir. Geride bıraktığımız 10 sene içerisinde altın fiyatlarında yaşanan dalgalanmaları http://guncelaltin.blogspot.com adresinden bulabilirsiniz.

Peki halkımız neden uzun zamandan bu yana çeyrek altına değer vermektedir. Bu sorunun cevabını birkaç farklı yönde yanıtlanabilmektedir. Ama asıl soru işaretlerinin tam olarak ne yönde çözümlenebileceği ise ciddi bir problemi peşinde getirmektedir. Öncelikle yaşadığımız zamandan önce de insanımızın bir çeyrek altın hassasiyeti bulunmaktaydı. Bu hassasiyetin temel sebebi ise bazı toplumsal alışkanlıklara dayanmaktadır. Bu toplumsal alışkanlıkların etkisi ile kişilerin ve toplumların düğün, nişan ve özel günlerde alış verişlerde kullandıkları para birimi olarak çeyrek altının benimsenmesine dayanmaktadır. Bu benimsenme öyle boyutlara ulaşmıştır ki artık yapılacak ve yorumlanacak çok fazla ihtimal kalmamaktadır.

Bu gibi soru işaretlerinin çözülmesinin ardından çeyrek altından sonra gündeme gelen gram altının neden yüksek oranlarda değer görmediğine değinebiliriz.

Yapılan araştırmalar ülkemizde yaşayan insanların bir birleri ile alışveriş yaparken devamlı olarak çeyrek altın alış verişinde bulunduklarını ortaya çıkarmıştır. Bu alışveriş büyük bir alışkanlık olduğu için insanlarımız artık başka bir altın birimini alışverişlerinde kullanmak istememektedirler. Bu durumda insanlar kendilerine göre haklıdır.

Peki çeyrek altın kaç gramdır.

Bu konuda sorulan en büyük sorular ise çeyrek altının kaç gram ağırlığında olduğu yönünde yöneltilen sorulara dayanmaktadır. Halkımızın oldukça büyük bir kısmı çeyrek altının bir gram civarında bir ağırlığa sahip olduğunu düşünürken çeyrek altının ağırlığı ise 1.7 gramdır. Bu konuda hiçbir zaman için bir değişim olmamıştır. Olması da mümkün olmamaktadır.

2 yorum:

populerim dedi ki...

akıcı bır makale olmus. tesekkur ederım..

Gökhan ERCAN dedi ki...

Teşekkürler çok severek okudum seri seri gidiyor :)

şifalı otlar yasmin
http://guncelaltin.blogspot.com/ sizleri altın fiyatları konusunda düzenli olarak bilgilendirmeyi amaçladığımız internet adresimizde bulunan tüm veriler bilgilendirme amaçlıdır.