Altın yeniden yükselişte

Pazar

Avrupa ülkelerinde borç krizine yönelik kaygılarının giderek artması yatırımcıların güvenli liman olarak görülen altına yönelmesine neden oluyor.Bu durum altın konusundaki kaygıların azalarak önümüzdeki günlerde altın fiyatlarında gözle görülür değişikliklerin olmasına neden olacağa benziyor.

Yatırımcılar, Avrupa'daki kaygılardan dolayı euro ve sterlin satarak, altına dönüyor.Öümüzdeki günlerde euro ve sterlinde meydana gelecek korkulardan ötürü yine her zamanki gibi altın yatırımcının en güvendiği kaynak olarak yerini korumakta, Külçe altının ons fiyatı, euro ve sterlin cinsi işlemlerde değer kazanıyor. Ancak diğer yandan spot piyasada altın, güçlenen dolara rağmen de yükseliyor. Bununla birlikte altının güçlenmesinin önünde duramayan dolar kısa bir süre içerisinde yeniden düşüşe geçeceğe benziyor

Yunanistan'ın borcunu ödeyememe riski nedeniyle yatırımcılar da ellerindeki euroları satıp, alternatif olarak altına yatırmaya başladı. Böylelikle euro cinsinden altın fiyatlarında bu ay önemli yükselişle yaşanmış ve külçe altının ons fiyatı 800 euronun üzerine çıkmıştı.

Bunun yanı sıra, İngiltere'de Haziran ayında yapılacak seçimlerden tek parti iktidarı çıkmayacağı beklentisi de sterlin üzerindeki baskıyı artırdı ve yatırımcıların aynı şekilde bu para birimindeki pozisyonlarını kapatıp, altına yönelmesine neden oldu.

Artan bu talep sonrasında altının onsunun İngiliz cinsinden fiyatı 760 sterline kadar çıkmıştı.

DOLARA RAĞMEN YÜKSELİYOR
Öte yandan, normal piyasa koşullarında doların değeriyle ters orantılı hareket eden altın, yatırımcıların artan ülke borcu endişeleri yüzünden doların değer kazanmasına rağmen yükselişine devam ediyor.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan değerli madenler için danışmanlık hizmeti veren Londra merkezli GFMS şirketinin Başkanı Philip Klapwijk, "Döviz piyasalarındaki hareketler göz önünde bulundurulduğunda altın oldukça güçlü duruyor, bunun nedeni ise ülke borcu endişesinin gündemde önemli yer tutması" dedi.

Geçen Aralık ayında 1,226 dolar ile tarihi zirvesine çıkan altının ons fiyatı, daha sonra düşmüş ancak hafta içinde yeniden 1,115 dolar seviyesini görmüştü.

Euronun, dolar karşısında değer yitirmesi genellikle altının fiyatını aşağıya çekmesine rağmen, uzmanlar iki yatırım alternatifi arasıdaki bu bağlantının zayıfladığını da belirtiyor.

Yunanistan'daki borç krizinin benzerinin Portekiz, İtalya, İrlanda ve İspanya'ya da görüleceği tehlikesiyle euro bu senenin başından beri dolar karşısında yaklaşık yüzde 4 değer kaybetti.

‘ÇİRKİN YARIŞ’
Gelişmiş ülkelerin para birimlerinin değer kaybı yaşadığı bu süreci 'çirkin yarış' olarak tanımlayan analistler, bunun altının güçlenmesini beraberinde getirdiğine dikkat çekiyor.

Avustralya merkezli banka ANZ Bank'ın Metal Satışları Birim Başkanı Peter Hillyard, "İnsanlar, Yunanistan ve İspanya'da ne olacağı ve bunun euro üzerinde yaratacağı etki nedeniyle korku yaşıyor, bu nedenle de tek güvenli limanın altın olduğunu düşünüyor... Bu saçma ya da değil ama şu andaki mevcut eğilim bu yönde" dedi.(Reuters)

0 yorum:

şifalı otlar yasmin
http://guncelaltin.blogspot.com/ sizleri altın fiyatları konusunda düzenli olarak bilgilendirmeyi amaçladığımız internet adresimizde bulunan tüm veriler bilgilendirme amaçlıdır.