Altın Durdurulamıyor

Pazar

Son günlerde yükselen ivmesiyle uzmanların tahminlerini boşa çıkarmayan altın son beş haftanın zirvesini yaptı

4 aralık 2009 da 58,50 lira ile zirveye yerleşen altın aralık ayından bugüne yükselen bir grafik çizmesine rağmen hala 4 aralıktaki zirvesine yaklaşamadı. 2 Mart tarihinde 55,75 lira olan altın bir sonraki günde yani 3 Mart tarihinde 56,25 lira ile günü tamamladı, bu işlem gününde ise 55.60 lira yükselerek son beş haftanın zirvesini yaptı.

Petrol fiyatlarına bağlı olarak fiyatı belirlenen altında geçtiğimiz günlerde yaşanan petrol fiyatlarındaki düşüşten farklı bir yükseliş yaşanmasının temel sebebi elinde altın bulunduran insanların ve altına yatırım yapanların olduğu düşünülüyor. Önümüzde ki aylarda yaşanan iyi tablolar dünyaya paralel olarak ülkemizde de altın fiyatlarının düşmesine neden olacağa benziyor

Altında yaşanan fiziki talebin neredeyse durması yükselen borsanın doları düşürmesine bağlandı. Peki bu ne demek oluyor? Doğrudan petrol fiyatlarına bağlı olan altın neden dolar’ın düşüşünden dolayı böyle bir grafik izliyor? Açıklayalım; dış kaynaklı altın alımlarında baz olarak dolar kabul edildiği için ve dolar fiyatlarının da iyiye giden raporlar sonucunda gitgide 1.5 altına gerilemesinden dolayı yatırımcı yükselen grafik çizen altını almak yerine beklemeyi tercih ediyor. Bu da altın fiyatlarının kopmasına neden olmaktadır.

Altının yükselmesine en büyük etken hala kafalarda yoğun soru işaretleri bırakan Yunanistan krizi olabilir. Bazı yatırımcılar tarafından uzun zamandır. Ayağını yorganına göre uzatmayan Yunanistan’ın yaşadığı kriz ülkemizde altın fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Bu durum biraz daha böyle deva edecek gibi görünüyor ama üç aylık bazda incelendiğinde bu yükselişin devam etmesi pek beklenmiyor.

Bir diğer etken ise insanımızın dolara olan güvensizliği olabilir.Bütün krizlerde olduğu gibi küresel krizlerde de insanların kağıt paralara olan güvenlerinin azalması altına olan ilgiyi artırmakta, fakat yastık altında bulunan altının hareketlenmemesi Türk insanın bu grafik altında daha çok para kazanmasına neden olacak gibi hep birlikte bekleyip göreceğiz.

0 yorum:

şifalı otlar yasmin
http://guncelaltin.blogspot.com/ sizleri altın fiyatları konusunda düzenli olarak bilgilendirmeyi amaçladığımız internet adresimizde bulunan tüm veriler bilgilendirme amaçlıdır.