Kuyumcular Zor Günler Geçiriyor

Pazartesi

Trabzon Kuyumcu ve Saatçiler Odası Başkanı Musa Başak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son dönemlerde kent merkezinde bazı yerlerde gramlık külçe altın satışı yapan ve altın bozan iş yerlerinin açıldığını belirterek, 'Bu tür iş yerlerinin sayısı her geçen gün artıyor. Hatta bazı marketlerde 'ziynet' diye tabir ettiğimiz çeyrek altın satışa sunuluyor' dedi.

Başak, marketlerde bile altın satışı gerçekleştirilmesinin, meslek açısından büyük risk taşıdığını ifade ederek, 'Kuyumculuk mesleği birçok sorunla baş etmeye çalışıyor. Halen bir meslek kanununun bulunmaması da bu sorunların çözümünü geciktirmektedir. Biz mevcut sorunlarla mücadele ederken, bir de market gibi yerlerde altın satılması bizleri daha da mağdur etmektedir' diye konuştu.

Gramlık külçe altın satışı yapılan yerlerde, ayrıca fiyat kırılarak altın bozdurulması işleminin de gerçekleştirildiğine dikkati çeken Başak, şöyle devam etti:

'Vatandaşımız burada mağdur olmaktadır. Zor durumda bulunduğu anda, fiyat kırılmasına rağmen, hiç düşünmeden altınını bu gibi yerlerde bozdurma yolunu tercih etmektedir. Aynı şekilde marketlerde satışa sunulan çeyrek altında da vatandaşımız zarar etmektedir. Çünkü bu gibi yerlerde altın peşin parayla satılmıyor. Vade farkı koyulması yöntemiyle kredi kartıyla satılıyor. Tüketici, vade farkını ödemek zorunda kalıyor.'

- 'GÜVENE DAYALI BİR MESLEK'-

Başak, kuyumculuğun, esnaf ile vatandaş arasındaki karşılıklı güvene dayalı mesleklerin başında geldiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

'Vatandaşımız altını sarraftan satın almalı. Aksi takdirde karşılaşacakları sorunları çözemeyebilirler. Malın kuyumcudan satın alınması durumunda hiç kimse mağdur olmaz. Çünkü yılların esnafı, yaşanabilecek bir olumsuzluk durumunda bile zararı kendi çeker, itibarını zedelememek için vatandaşı mağdur etmez. Ayrıca odalar da bu gibi durumlarda denetçi konumundadır. Bunlar mutlaka dikkate alınmalı. Her iş ehli tarafından yapılmalı, aksi takdirde burada vatandaşımız mağdur olur.'

En kısa zamanda, tek başına, sadece kuyumculuğa yönelik bir meslek kanunu çıkarılması gerektiğini belirten Başak, 'Mesleğimizle ilgili kanun çıktığı zaman yıllardır süregelen sorunlarımız yavaş yavaş çözülecektir. Ayrıca son dönemlerde artış gösteren, marketlerde bile altın satılması gibi hem meslek mensuplarımızı hem de vatandaşı mağdur eden durumlar ortadan kalkacaktır' dedi.

Musa Başak, kuyumculukla ilgili meslek kanunun çıkarılması için herkesten destek beklediklerini vurguladı

0 yorum:

şifalı otlar yasmin
http://guncelaltin.blogspot.com/ sizleri altın fiyatları konusunda düzenli olarak bilgilendirmeyi amaçladığımız internet adresimizde bulunan tüm veriler bilgilendirme amaçlıdır.